stories

Hamburg

Duitsland blijft voor stedelijk bosbeheer een voortrekkersrol spelen voor hun oog voor techniek en detail. Hamburg is daar een mooi voorbeeld van. De hippe havenstad in het noorden kent heel wat nieuwe stadsvernieuwingsprojecten zoals Hafencity. Als je rondloopt in de oude en nieuwe stadswijken is het opmerkelijk hoe ze straatbomen integreren in het straatbeeld. Klik op de foto’s voor meer uitleg. 

Berlijn

Toch één van de referenties in Europa als het gaat over urban green. Het belangrijkste onderdeel ervan, de stadsbomen, komen voor in alle maten, alle leeftijden en alle vormen. Diversiteit in veel aspecten is de conclusie. Klik op de foto’s voor meer uitleg. 

Stockholm

De stad is een heel mooi voorbeeld van een groenblauw stedelijke netwerk. Water en groen is overal aanwezig gezien de havenstad bezaaid is met schiereilanden. Het groen komt vooral voor in de vorm van straatbomen. De manier waarop Stockholm hun ‘stormwater’ via bomen laat infiltreren is innoverend en inspirerend. Klik op de foto’s voor meer uitleg. 

Stephen Rust

In de green lectures van VIVES stelen de Duitse boomonderzoeker Prof. Dr. Stephan Rust (HAWK HHG (Göttingen), Faculty of Resource Management) en ir. Tom Joye (Inverde) de show met hun lezingen over boomstabiliteit en kroonarchitectuur. Klik op de foto’s voor meer uitleg. 

Groeiplaatsen

Een goede groeiplaats voor een straatboom is essentieel voor zijn ontwikkeling. De regel van 1 m3 groeiruimte per groeijaar is zowat de norm. In de stad is dat veelal utopie. Het is zelfs al moeilijk om matige groeiruimtes te vinden. Hieronder toch een kleine verzameling van de iets betere groeiplaatsen. Klik op de foto’s voor meer uitleg. o.

Straatprofielen

De combinatie tussen een functioneel straatprofiel met volwassen niet vrij uitgroeiende bomen is moeilijk te realiseren. Veelal is de straat te smal voor grote bomen, is er te weinig groeiruimte of is er een slecht eindbeeld vastgelegd. In deze fotoreeks willen we bewijzen dat de combinatie te vinden is. Te moet gewoon goed zoeken 😊. Klik op de foto’s voor meer uitleg. 

Streetlife

Streetlife toont het harde leven van de boom in de straat. Van te weinig groeiruimte tot droogtestress, van bodemverdichting tot kapot gesnoeide kruinen. Geen wonder dat de gemiddelde straatboom maar 15 jaar wordt… #letsdosomethingaboutit. Klik op de foto’s voor meer uitleg.

Timisoara

De stad in het westen van Roemenië is een upcoming citytrip in Oost-Europa. De schaduw komende van de straatbomen in de stad is bij de hete zomers meer dan welkom. Opmerkelijk is dat de stadsbeheerders enkel de bomen mogen verwijderen als die dood zijn. Klik op de foto’s voor meer uitleg.