Ik sta er van te kijken hoe snel alles went. De extreme hitte van deze zomer is nog maar een week of twee voorbij. Temperaturen zijn eindelijk weel normaal. Zijn we dan blij? Nee, we vinden het frisjes.
Zelfs in de extreme hitte zag je het gebeuren dat bomen meedogenloos gekapt werden. Gewoon, omdat er wat takken uitgebroken waren door de hitte. Een bekend fenomeen, dat eigenlijk goed te voorkomen is. Moeilijk te voorspellen, maar door snoei goed te vermijden. Maar waarom zou je bomen die je als gemeentebestuur weg wil, veilig maken? Daarvoor moet je investeren. En als je investeert in die veiligheid krijgt het buurtcomité dat opkomt voor de bomen gelijk. En als de takken dan toch uitbreken, of het nu SBD of storm is, maakt niet uit, dan krijg je het publiek mee. Takken breken en je kan je plan uitvoeren. Dan kan je gelijk laten zien dat je van aanpakken weet. Dat gevaarlijke bomen onmiddellijk opgeruimd worden. Krijg je nog applaus bovenop. En dat stoute buurtcomité? Die moeten zwijgen wegens onverantwoordelijk! Kost zelfs niks. Bomen wou je toch al kappen. Plannen voor vervanging liggen al klaar. En als je dat in de vakantie kan doen, kunnen die stouteriken zelfs niet reageren wegens op reis. Handig zo’n hitte.
Dat bomen voor verkoeling zorgen? Dat ze een belangrijke bijdrage leveren tegen de opwarming? Dat het minstens 20 jaar en veel werkuren kost eer je daar nieuwe bomen hebt die ook een minimum aan schaduw opleveren? Maakt niet uit. Dat heet investeren in de toekomst. Werken aan een beter milieu. Opwarming aanpakken? Dat doen we wel door airconditioning te plaatsen. Energie sparen? Eens in het jaar een warme truiendag, dat volstaat wel zeker? Of we plaatsen energiezuinige verwarming. Dat spaart ook flink. Is ook nog goed voor de portemonnee, want daar vangen we toch subsidies voor?
Kan het nog erger? Helaas ja. Het kan erger. Veel erger zelfs. Bomen zijn goed voor de gezondheid. Mensen in het ziekenhuis herstellen beter wanneer ze bomen kunnen zien. Patiënten die buiten kunnen wandelen tussen de bomen, voelen zich sneller beter, blijven minder lang in het ziekenhuis. Waar kun je dan beter een ziekenhuis bouwen dan in een park? In Alkmaar weten ze er alles van. Dat er na de uitbreiding van het ziekenhuis nauwelijks iets overschiet van het park, is een detail. De prijs van de vooruitgang. Franquin had het in zijn Zwartkijken-cartoons niet scherper kunnen stellen. Het is jammer genoeg realiteit. Het oudste stadspark van Nederland! Maar dat is goedkoper dan het ziekenhuis verhuizen. Goedkoper dan onteigenen. En dat protest, dat sterft hopelijk een stille dood. En anders planten we wel een nieuw park. Buiten het centrum.
In andere steden doen ze dan net moeite om groen naar het centrum te brengen. Soms worden er dan zelfs beluikjes onteigend en plat gegooid. Om de leefbaarheid in achterstandswijken toch maar enigszins te verbeteren. Omdat het voor een stad goedkoper is op lange termijn om te investeren in groen. Dat groen een heel positieve impact heeft op sociale mistoestanden is jammer genoeg niet overal doorgedrongen. Er zijn nog te veel plaatsen waar men gelooft dat vooruitgang gedirigeerd wordt door het ronken van de kettingzaag.
Het gaat daarbij niet alleen om het aanpakken van sociale ramptoestanden. Ook in de chiquere winkelbuurten heeft groen een heel positieve impact. Mensen blijven langer hangen in mooiere, gezellige winkelbuurten. Geven daar meer geld uit. Willen daar zelfs meer betalen voor eenzelfde product dan in een onaangename omgeving. Dat verschil beloopt zelfs 9% in kleinere centra en 12% in grote steden. Maar zo’n groene omgeving, die creëer je niet door alle dertig jaar alles op de schop te gooien en volledig opnieuw te beginnen. Daarvoor duurt het net iets te lang eer die bomen een beetje volgroeid zijn. Het enige dat we nodig hebben is visie, technische kennis en boomverzorgers die tegen een gemeente durven zeggen dat die bomen gerust nog kunnen behouden blijven. En dat beheer niet stopt na de jeugd- en begeleidingssnoei.